Skip to main content

Nieuws

De verschillen met Nederland zijn groot

23 december 2022 Algemeen

Pepijn Jansen (21) en Timo Slotboom (18) volgen beiden de opleiding timmerman niveau 2 bij Bouwmensen Apeldoorn.

Ze hebben twee weken lang meegedaan aan een uitwisseling met het Prizma College in het Belgische Kortrijk. “Een leuke ervaring, maar de verschillen met Nederland zijn groot.”

“Het gaat er in België allemaal heel anders aan toe dan bij ons,” is de conclusie van de twee toppers. “Zo moesten we ’s morgens voordat de school begon, in de rij staan. Dat was wel even wennen!  En we moesten stil zijn. Een groot verschil met  Apeldoorn, waar je gewoon  in en uit loopt.” Timo: “Een ander groot verschil was de werkplaats, die op het Prizma College wel twee of drie keer zo groot is als in Apeldoorn. Ook de lessen waren heel anders. Zo volgen de leerlingen in Kortrijk Frans, godsdienst en gym. In Apeldoorn doen we dat niet.”

Pepijn: “Maar het grootste verschil was misschien toch wel dat de leerlingen daar voornamelijk in de werkplaats blijven en bijna niet op een bouwplaats komen. Wij werken tijdens onze opleiding meteen al bij een bedrijf, zitten  in principe elke dag op de bouwplaats en verdienen daarmee. De Belgen gaan maar twee weken op stage en verdienen niet. Misschien is dat ook wel de reden dat veel leerlingen na schooltijd ’s avonds in een timmerfabriek werken.” Timo : “Al met al leek Prizma eigenlijk meer op een middelbare school dan op een beroepsopleiding.”

Sierwerk

Ook vakinhoudelijk waren er  verschillen. Pepijn: “Zo worden in België trappen op de bouwplaats zelf op ambachtelijke wijze gemaakt. In Nederland worden deze in de meeste gevallen kant en klaar aangeleverd. ” Een ander verschil is volgens de beide Apeldoorners dat in België meer sierwerk wordt gemaakt, bijvoorbeeld aan dakkapellen, terwijl deze er in ons land meestal strakker uitzien. Bovendien werkten de Kortrijkers met het digitale tekenprogramma autocad. Heel handig, maar volgens Timo en Pepijn blijft “ouderwets” papier toch ook nog altijd handig om snel even een schetsje te maken.

Pauzes

“We zouden ook een bouwplaats bezoeken, maar dat was niet zo eenvoudig, “zegt Timo. “Als je hier naar een bouwplaats wil, is een belletje voldoende,, maar in België lag dat heel anders en kon er niet zo snel iets worden geregeld. We hebben wel een keer een bouwplaats bezocht, dat was een school waar we werkten aan wandjes en plafonds.” Pepijn: “Het werktempo ligt in Nederland  trouwens duidelijk hoger dan in België. In Nederland doe je meer op een dag. De pauzes zijn ook korter. In België duren ze een uur, twee keer zo lang als hier.”

Stappen

Beide Apeldoorners volgenden op het Prizma College lessen in timmeren/schrijnwerken. Ze hadden zich eerder dit jaar opgegeven nadat hun docent  had gevraagd wie er mee wilde doen  aan de uitwisseling. “Het leek ons erg interessant om mee te gaan, ” zeggen ze. De timmerlieden in opleiding waren de enige  deelnemers van Bouwmensen Apeldoorn, samen met hun docent. Verder gingen er nog leerlingen mee van opleidingen voor tuinbouw en elektra en hun docenten. De heren overnachtten in een jeugdhotel op korte afstand van de school en het stadscentrum. “Dat laatste was erg handig in verband met stappen,” lachen Timo en Pepijn.

Gek op hout

Timo wist al op jonge leeftijd wat hij wilde. “Op de middelbare school koos ik voor de houtopleiding, omdat hout zo’n mooi materiaal is.” Hij volgde de opleiding Bouwen Wonen en Interieur bij Sprengeloo en schreef zich in bij Bouwmensen Apeldoorn na deelname aan het  kennismakingsprogramma Kick Start. Pepijn is met zijn 21 jaar iets ouder dan de gemiddelde leerling. Ook hij ziet voor zichzelf een  toekomst weggelegd in de bouw.

Timo en Pepijn zijn gek op hout en hun werk. “Als je in de bouw werkt, zie je wat je maakt, het is heel concreet. Op verschillende plaatsen in de stad zien we gebouwen waar we aan hebben meegewerkt. Dat is best iets om trots op te zijn! “

Recent nieuws

Bekijk alle artikelen