Skip to main content

Verhaal

“Ik ben echt een doener”

22 mei 2024

Op een zonnige dag in mei werd de achttienjarige Silvano bezocht op een bouwplaats in Rouveen. Terwijl er kennis werd gemaakt met het metselteam van bouwbedrijf Van Pijkeren uit Dalfsen, ging Silvano ongestoord verder met zijn werk. “Morgen komen de vloeren, dus het werk moet klaar zijn,” zei hij.

Dat is ook precies wat hij belangrijk vindt in zijn werk en op school: resultaatgericht werken. Het is hem met de
paplepel ingegoten: zijn vader, met wie hij dagelijks samenwerkt, begint te lachen. “Ik herken zoveel van mijn zoon in
hoe ik zelf ben opgegroeid als metselaar. Ik zou bijna zeggen: hij is een kopie van mij…”

Silvano is in september 2022 begonnen aan zijn opleiding tot metselaar en werkt vier dagen per week. Daarvoor deed hij een opleiding machinale houtbewerking aan een praktijkschool. Toen de stageperiode aanbrak, ontdekte hij zijn liefde voor het metsel-vak bij Van Pijkeren Bouw, een authentiek familiebedrijf met ervaren vakmensen. “Ik vind het mooi om bijzonder metselwerk te maken, zoals schoorstenen, hanenkammen, het metselen van een dakkapel,
stootvoeg-loos metselen en mooie details aanbrengen in het metselwerk,” vertelt hij. “Er valt nog genoeg te leren,”
gaat hij verder, “zoals het maken van een boerenvlechting. Ik mag steeds meer zelfstandig doen van mijn leermeester en dat vind ik gaaf. Het mooiste moment is wanneer de steiger weg is en het gebouw zichtbaar wordt. Dan ben ik trots op mijn werk. Het leuke is dat het blijvend is en dat ik anderen kan laten zien hoe mooi het vak is,” vervolgt hij trots.

“Ik leer in de praktijk door met mijn handen te werken en eigenlijk vind ik school helemaal niets. Maar het hoort erbij
en gelukkig is het maar één dag per week. Ik probeer dan altijd zoveel mogelijk op school te doen, zelfs tussen de
soms wat te gezellige druktemakers (haha, dat hoort er ook bij, toch?), want dan is mijn docent in de buurt en kan ik
gelijk al mijn vragen stellen. Thuis hoef ik dan bijna niets meer te doen, alleen leren voor mijn examens. Eén ding zal
ik nooit meer vergeten: een rollaag boven een kozijn heeft een extra stootvoeg, en een rollaag op een muur niet.”

Tijdens de Doe-dagen van Bouwmensen maakte hij destijds kennis met Bouwmensen. “Het mooiste aan het
opleidingsbedrijf vind ik dat ik met al mijn vragen bij hen terecht kan en bijna altijd direct antwoord krijg. De
begeleiding is goed en er wordt naar mij geluisterd. Een ander groot voordeel is dat Bouwmensen voor het werk zorgt. Mocht om wat voor reden dan ook het werk even minder zijn, dan gaat mijn opleiding door, hetzij bij een ander bedrijf of in de werkplaats van Bouwmensen. Wat wil ik nog meer: baangarantie en geld verdienen (maximaal twee jaar) totdat je je diploma hebt gehaald.”

“Van Pijkeren Bouw laat zich kennen door directe communicatie, persoonlijke aanpak, betrouwbaarheid en afspraak is afspraak. Zo gaan we ook om met onze leerlingen, waarbij hun vakmanschap en welzijn voorop staat. We werken
graag samen met het opleidingsbedrijf omdat ze een belangrijke aanvulling is op de groei van onze leerlingen. Silvano zijn doorzettingsvermogen, enthousiasme en groei in het vak zijn inspirerend voor ons’ laat Van Pijkeren Bouw weten.

Met een goed portie doorzettingsvermogen kijkt Silvano zijn toekomst als vakman tegemoet. “Het werken met mijn vader vind ik geweldig: als ik ongeduldig ben en ’te veel’ wil, zorgt hij voor rust en overzicht en zegt dan ‘blijf ademen, kijk ernaar en ga door!’ en hij spreekt uit ervaring…”

Recente Verhalen

Bekijk alle verhalen