Skip to main content

Verhaal

Jonne (30) verruilde de keuken voor de bouwplaats: “Geen moment van spijt gehad”

30 november 2022 Zij-instromers

Twaalf jaar lang heeft Jonne Bleijenberg (30) met enorm veel plezier als kok gewerkt. Toen hij door de coronacrisis thuis kwam te zitten, besloot hij iets met zijn andere hobby te doen. Hij wilde zich laten omscholen tot timmerman. “Voorheen maakte ik gerechten die binnen tien minuten opgegeten werden, nu maak ik huizen waar men tientallen jaren plezier van heeft.”

Jonne is vorig jaar gestart bij Bouwmensen Deventer. Eerst volgde hij een omscholingstraject en nu zit hij in het eerste jaar van de basisopleiding voor timmerman. “De opleiding biedt veel meer dan ik in eerste instantie verwacht had”, zegt Jonne enthousiast. “Ik ging ervan uit dat ik onderaan zou beginnen, maar ik mocht gelijk dingen doen, zoals wanden plaatsen en houtverbindingen maken.”

Leren door te doen

Wanneer je een opleiding bij Bouwmensen Deventer volgt, ga je een dag per week naar school. De overige vier dagen ben je op de bouwplaats aan het werk. Kennis die je tijdens de lessen opdoet, pas je gelijk in de praktijk toe. “Het werk wordt je niet voorgekauwd”, legt Jonne uit. “Als je iets niet weet, mag je het altijd aan je leermeester vragen. Tegelijkertijd word je gestimuleerd om zelf met een oplossing te komen. Op deze manier leer je door te doen.”

Net zo gezellig als in de horeca

Waar Jonne voorheen vooral ’s avonds werkte, moet hij tegenwoordig heel vroeg zijn nest uit. Om 6.15 uur om precies te zijn. Maar dit bevalt hem goed. “Ook het werktempo vind ik veel fijner. In de keuken is het best stressvol, op de bouw kan ik juist de tijd nemen om iets met volle aandacht te maken.” De gezelligheid op de bouwplaats is trouwens hetzelfde als in de horeca. Jonne: “Er is altijd muziek en we maken veel flauwe grappen.”

Doe wat je leuk vindt

Silas Souissa (27) volgt dezelfde opleiding als Jonne. Hiervoor heeft hij de hbo-opleiding stedenbouw gedaan, maar van alleen maar in de collegebanken zitten wordt Silas niet gelukkig. Hij is uiteindelijk met zijn opleiding gestopt en ging op onderzoek uit waar hij dan wél energie van krijgt. Dit werd de mbo-opleiding timmerman bij Bouwmensen Deventer.

“Ik ben slim genoeg om een hbo-niveau aan te kunnen, maar ik volgde de opleiding stedenbouw met tegenzin. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het opleidingsniveau niet zo veel uitmaakt, als je maar iets doet dat je echt leuk vindt. Vanuit daar kun je altijd nog verder leren als je dat wilt”, benadrukt Silas.

Goede begeleiding

De wekelijkse schooldag is nog steeds niet favoriet bij Silas, maar de praktijkdagen maken veel goed. “De afwisseling in de werkzaamheden vind ik het fijnste. Ook is het erg prettig dat je gelijk resultaat van je werk ziet. Je maakt iets blijvends.”

Daarnaast is Silas enorm te spreken over de begeleiding vanuit Bouwmensen Deventer. “Tijdens de proefweek wordt vastgesteld wat je niveau is en waar je naartoe kunt groeien”, legt Silas uit. “Ze kijken of je het timmeren in de vingers hebt en of je gemotiveerd bent. Vervolgens zijn de leermeesters op de bouwplaats altijd dicht in de buurt als je vragen hebt. Verder krijg je veel vrijheid om je werkzaamheden uit te voeren en zelf met oplossingen te komen.”

De bouw staat te springen om mensen

Wil jij net zoals Jonne en Silas tegelijkertijd leren, werken en geld verdienen? Kom dan naar de informatieavond van 23 maart of bekijk hier het volledige lesaanbod van Bouwmensen Deventer. Na het afronden van de opleiding heb je een volwaardig mbo-diploma op zak. Daarna kun je voor een vervolgopleiding kiezen of zelfs je eigen bedrijf beginnen. En laten we het uitzicht op een goede baan niet vergeten, want de bouw staat te springen om vakkundig personeel!

Recente Verhalen

Bekijk alle verhalen