Skip to main content

Verhaal

Han: van de boerderij naar de bouwplaats

20 oktober 2022 Zij-instromers

Han is 46, woont in een boerderij in Salland maar hij werkt er sinds kort niet meer. Hij is vorig jaar (2020 – 2021) als zij-instromer begonnen aan de opleiding Basis Timmeren van Bouwmensen Deventer. “Ik woonde en werkte in een boerderij, maar de agrarische sector bood nog maar weinig toekomst. Ik heb de zaak kunnen verkopen en huur mijn huis nu van de nieuwe eigenaar.”

We hebben Han vier vragen voorgelegd over het omscholen in de bouw en zijn ervaring tot nu toe!

1. Kun je het werk dat je hiervoor deed beschrijven?

“Ik zat in agrarische sector. Ik werkte zeven dagen per week op de boerderij, die tot vorig jaar van mij en mijn broer was. Je staat ‘s ochtends om 5:00 uur op en werkt vaak tot 20:30 uur door. Lange dagen!”

2. Wat zijn nu je toekomstplannen?

“Ik volg de opleiding Basis Timmeren bij Bouwmensen Deventer en werk tegelijkertijd bij Bouwbedrijf Gebr. Meijer in Raalte. Hier werk ik met een vaste collega, die me de fijne kneepjes van het vak leert.”

3. Hoe bevalt het omscholen in de bouw?

“Ik vind het hartstikke leuk. De agrarische sector en de bouw lijken wel een beetje op elkaar. Het is beiden veel met je handen werken, alleen nu ben ik al om 16:15 uur vrij en de weekenden ook. Het voelt net als halve dagen werken voor mij! Op de bouwplaats werk ik veel samen en spreek ik veel mensen, een stuk meer dan op de boerderij. Dat maakt het werk leuk en afwisselend.”

4. Waarom heb je voor de bouw gekozen?

“Omdat de boerderij niet meer voldoende opleverde, moest ik op zoek naar ander werk. Ik hoorde via via dat je in de bouw kunt leren en werken tegelijk. Ik hou van met mijn handen werken, dus dit was een logische keuze! Bouwmensen Deventer heeft een speciale regeling voor zij-instromers, waarbij ze rekening houden met je gezinssituatie. Dat vond ik als vader ook erg fijn!”

Recente Verhalen

Bekijk alle verhalen