Skip to main content

Nieuws

Korte modulaire opleiding voor zij-instromers

23 december 2022 Algemeen

Snel aan de slag met een leerloopbaanpad

Een leerloopbaanpad biedt zij-instromers de kans om snel bij een aannemer aan de slag te gaan en geld te verdienen. Deze korte modulaire opleiding kan worden gevolgd zonder specifieke vooropleiding in de bouw.

Timo Jansen is enthousiast over de leerloopbaanpaden en promoot ze bij zowel opleidingsbedrijven als aannemers. Hij is landelijk voorzitter van Bouwmensen en directeur van de vestiging Amersfoort.

De bouw staat te springen om nieuwe vakmensen en kijkt daarbij steeds vaker naar zij-instromers. Jansen: “Het gaat om mensen van 23 jaar en ouder die graag  in de bouw- of infrabranche willen werken, maar voor wie de tweejarige opleiding te lang duurt. Deze mensen willen snel aan de slag en geld verdienen, bijvoorbeeld omdat ze een gezin hebben.”

Functiegericht

De branche komt aan hun wensen tegemoet door de bestaande opleiding in het kader van de Beroeps Begeleidende Leerweg 2 te verkorten en modulair aan te bieden. Timo Jansen: “Een leerloopbaanpad is MBO waardig en zeer functiegericht. Je leert iets en gaat meteen aan de slag. Algemene vakken uit de langdurige opleiding, zoals Nederlands of burgerschap, vervallen. De focus ligt op timmeren, metselen, tegelzetten en voegen. Elk van deze vakken is in twee stukken geknipt. Mensen die timmerman willen worden – en dat zijn verreweg de meesten  – kunnen kiezen uit de afzonderlijke delen ruwbouw of afbouw. Ook tegelen, metselen en voegen hebben elk twee delen, de inframodule drie. De totale opleiding duurt zesentwintig weken. De leerlingen volgen één dag theorie en werken vier dagen, waarbij ze dan op de loonlijst staan van óf het opleidingsbedrijf óf de aannemer.”

Examen

De module wordt afgesloten met een praktijk- en theorie examen, afgenomen door Stichting Vakbekwaamheid Gebouwde Omgeving, kortweg SVGO.  Deze is volstrekt onafhankelijk. Een waarborg voor de kwaliteit van het examen, dat overigens aan dezelfde eisen voldoet als dat van de reguliere BBL 2 opleiding. Succesvol afgeronde modules leveren een vakdiploma op en de  vermelding van het branchecertificaat volgens het Nederlands Kwalificatieraamwerk. Timo Jansen: “Het certificaat geeft aan welke vaardigheden iemand in huis heeft. Je kunt ermee  aan de slag op de arbeidsmarkt en/of kiezen om dóór te leren. Samen met het ROC kiezen zij-instromers overigens  later vaak alsnog voor de langere, tweejarige opleiding.”

Pilot

De leerloopbaanpaden in de bouw zijn in 2021 gelanceerd. Inmiddels is er een succesvolle pilot afgerond waarbij verschillende opleidingsbedrijven waren betrokken, waaronder vier vestigingen van Bouwmensen. In totaal hebben 52 kandidaten meegedaan. Opleidingsbedrijven moeten erkend zijn door SVGO, de aannemers hoeven dat niet. Timo Jansen: “Van werkgevers wordt verlangd dat zij de kandidaten begeleiden tijdens de vier dagen op de bouwplaats. Het grote voordeel voor aannemers is dat ze in deze tijden van personeelstekorten snel kunnen beschikken over goed gemotiveerde vakmensen. Het is ook handig dat de module in stukken is geknipt. Voor een werkgever is het bijvoorbeeld ideaal dat een timmerman eerst de module ruwbouw doet, voordat hij verder gaat met afbouw. Zo iemand is dan direct inzetbaar. Voor de kandidaten is het voordeel dat ze direct werken en verdienen en op elk gewenst moment kunnen instromen. Er is altijd wel een plek waar je examen kan doen.” Inmiddels hebben al twintig vestigingen van Bouwmensen aangegeven dat ze mee willen doen aan de leerloopbaanpaden.

Recent nieuws

Bekijk alle artikelen